Bezoek aan seminar van Tony Robbins heeft grote gevolgen voor Holtense Meer Fennema.
Door Marcel Tettero
Holten – De Amerikaanse tv-producer Robert Evans maakt een documentaire over de Holtense Meer Fennema (46). De inner voice coach die naar eigen zeggen mensen een spiegel voorhoudt en hen zo tot oplossing van problemen brengt, was samen met een cameraploeg en een aantal collega-coaches uit de VS vorige week in het straatarme, Afrikaanse land Liberia om er op een onorthodoxe manier ontwikkelingshulp te bieden. Geen grote zak met geld of een container met voedsel nam ze mee, maar slechts de wetenschap dat ze met haar kennis mensen op het goede spoor kan zetten. Ik gloo dat er voor iedereen een bestemming is en dat dingen in je leven gebeuren, zodat je ervan kunt groeien, in plaats van slachtoffer te zijn, vertelt ze, eerlijk aangevend dat ze hoopt dat de Amerikaanse documentaire haar ook extra werk als inner voice coach oplevert.
Meer Fennema is geboren in Gasselternijveen bij Stadskanaal, maar ze groeide op in Rolde bij Assen toen haar ouders na vier jaar verhuisden. Als mijn vader iets zei dan bedoelde hij vaak iets anders, zegt Fennema. Ik had daar een soort antenne voor. Ik ontdekte later dat ik vooral luisterde wanneer iemand iets zei vanuit zijn hart. Als iemand voorleest van papier heb ik vaak geen idee waar het over gaat. Het komt dan niet binnen.
Op school gebeurde er iets dat ze nooit zal vergeten. Ik moest iets doen zonder dat op papier te schrijven. Toen heb ik het, zonder er over na te denken, op mijn hand geschreven. De leraar werd daar zo boos over dat hij mij op de gang zette. Hij beet me toe: jij bent nooit te vertrouwen. Dat had zo’n impact op mij. Pas veel later ben ik gaan begrijpen dat hij eigenlijk zei: ik ben nooit te vertrouwen. Maar hij spiegelde dat aan mij.
Fennema werd een angstig meisje dat bang was om zichzelf te uiten. Toch had ze vanaf haar jeugd penvrienden in het buitenland en één grote wens: op een internationaal podium staan om mensen te inspireren. Na haar universitaire opleiding ‘Beleid en bestuur in internationale organisaties’ aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan de Concordia University Montreal in Canada, bekleedde ze verschillende communicatiefuncties in binnen- en buitenland. Ze trouwde en hielp haar man tien jaar mee zijn bedrijf tot een succes te maken. Maar ze was niet gelukkig. De pijn werd steeds groter. Ik durfde mezelf als coach niet te verkopen.
Ze raakte in de ban van Tony Robbins uit de Verenigde Staten, die onder anderen Nobelprijswinnaar Nelson Mandela, Michail Gorbatsjov, prinses Diana, George Bush en Bill Clinton coachte. Ik moest en zou naa Amerika om een seminar van hem bij te wonen, vertelt de Holtense.
Maar de voorbereidingen voor de reis, ruim anderhalf jaar geleden, vormden alleen al een enorme innerlijke strijd voor haar. Ik moest mijn twee zonen achterlaten, de koffer in de VS zien te krijgen, het ticket regelen. Mijn hoofd liep over van problemen. De pijn werd groter en groter. Maar ze ging, en na zes dagen kwam er een andere Meer Fennema terug. Een probleem is een geschenk, zegt ze nu. Ik kijk naar de mogelijkheden, niet naar de beperkingen. Het bezoek aan het seminar van Tony Robbins had ook grote persoonlijke gevolgen. Als eerste hakte ze een knoop door: ze ging scheiden. Fennema heeft veel connecties in het buitenland via Facebook en Skype. Ik merkte dt ik expert was in helderheid scheppen in iemands leven. Ik kan goed luisteren. En als ik iemand help, bijvoorbeeld via Skype, en het kwartje valt, dan word ik daar zo blij van. De wereld is mijn werkplek geworden.
Fennema vloog twee weken geleden naar Liberia, deed er oefeningen met mensen, liet hen tot rust komen door beide handen op de hartstreek te leggen en met hun aandacht daar naartoe te gaan.
Een moment stilte en dan vertel ik mijn verhaal als spiegel voor henzelf. Ik vertel waarvoor ik kom. Wat ik kan, kan jij ook. Uiteindelijk moet je het zelf doen, zeg ik tegen hen.
Bronvermelding: De Twentsche Courant Tubantia – Dinsdag 3 juni 2014